ODTÜ İş Birliği

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ VE TÜZYEKSAV KOLEJİ İŞ BİRLİĞİ

Orta Doğu Teknik Üniversitesi ve Türkiye Üstün Zekalılar ve Üstün Yetenekliler E.K.S Vakıf Okuları Arasındaki protokol; ODTÜ Felsefe Bölümü Başkanı Prof.Dr. Halil Turan ve TÜZYEKSAV Mütevelli Heyet Başkanı Erdal Kiziroğlu arasında imzalandı.
Türkiye’nin en saygın üniversitelerinden biri olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi Felsefe Bölümü yapılan protokol ile, Tüzyeksav Koleji’n de ilkokul ve ortaokula devam eden “Üstün Yetenekli” çocuklar, bilimsel düşünce ile estetik değerleri birleştiren, üreten, problem çözen bireyler olma yolunda da önemli bir ivme kazanacak.
Felsefenin Önemi Üstün Zekalı ve Üstün Yetenekli çocuklar için hiç kuşkusuz daha önemlidir. Yaratıcılık, inovasyon, icatın özünde felsefe ve felsefi bir başkış vardı.
Filozofların ne söylediğini anlamak yorumlamak, yeni düşünceler ortaya çıkarmak zihni ve insanın kişiliğini geliştirir. Peki Filozoflar şimdiye kadar neyi sorgulamışlar:
genellikle varoluş veya varlık, ahlak veya iyilik, bilgi, gerçek ve güzellik konularıyla ilgilenmişlerdir. Felsefe tarihine göre birçok filozof dini inançlara veya bilime de eğilmiştir. Filozoflar genellikle bilimin dışında kalan bu kavramlarla ilgili kritik sorular sorarlar. Felsefe nedir sorusunun cevabının aranması da bir felsefi uğraştır. Filozoflar genellikle şu soruların cevaplarını ararlar:
Gerçek nedir? Bir ifadeyi nasıl veya niye doğru veya yanlış olarak tanımlarız? Nasıl karar veririz?
Bilgi mümkün müdür? Bildiğimizi nasıl biliriz? Doğru bilginin kökeni ve sınırları?
Ahlaken doğru veya yanlış hareketler (veya değerler, veya kurumlar) arasında bir fark var mıdır? Hangi hareketler doğrudur, hangileri yanlıştır? Değerler mutlak mı, görece midir?
Yani nasıl yaşamak gerekir? Ahlakın kaynağı nedir?
Gerçeklik nedir ve neler gerçek olarak nitelendirilebilir? Gerçek olan şeylerin doğası nedir? * Bazı şeyler algımızdan bağımsız olarak var olabilir mi? Zaman ve mekânın doğası nedir? Düşünme ve düşüncenin doğası nedir? Birey olmak ne demektir?
Güzel nedir? Güzel şeylerin farkı nedir? Sanat nedir? (“L.N. Tolstoy – Sanat Nedir?” adlı kitap)
Estetik görece midir? Belirli sınırları var mıdır?
Varlık, zaman ve mekân arasında ne tür bir bağ vardır? Esasen bu kavramlar arasında herhangi bir bağ var mıdır?

Bir cevap yazın